Vårkårgala 2019

Lördagen den 11 maj hade jag äran att vara bjuden på Vårkårgalan för alla engagerade i Örebro Studentkår verksamhetsåret 2018/2019. Galan hölls på Elite Stora Hotellet i Örebro och det serverades vegansk trerättersmeny och björds på underhållning och prisutdelning.

Det var sannolikt min sista vårkårgala någonsin och den fjärde eller femte i räkningen (jag mins inte om jag varit på alla). De två första jag var på hölls på Slottet, vilket kändes exklusivt men akustiken var ganska dålig eftersom salen var avlång så studsade ljudet mot stenväggarna. På Elite är akustiken bättre.

Efterfesten hölls på Frimis vilket var lite för kallt för min smak eftersom vi mestadels var utomhus. Kvällen var trevlig och det var roligt att få träffa alla engagerade studenter igen, efter ett uppehåll.

Mina engagemang i Örebro Studentkår

Genom mina drygt 5 år som engagerad i Örebro Studentkår har jag åtagit mig många olika uppdrag. Det började redan min första termin på Örebro Universitet, hösten 2013 när jag bara var 19 år. Jag började studera till Biomedicinsk analytiker och satte genast igång att jobba på Kårhuset. Jag hade en hemlig dröm om att bli bartender och mina vänner berättade att det kunde vem som helst bli, bara man jobbade på Kåren.

När man börjar på Universitetet är man del i introduktionen, tre veckor av aktiviteter(nyktra och onyktra), fest, skoj och föreläsningar som Studentkåren tillsammans med Universitetet anordnar. Ambassadörerna för engagemang heter Faddrar och de är de coolaste människor man någonsin stött på när man är 19 och ny. Så det ville jag och mina vänner bli. Vi sökte, och blev valda. Så den hösten bestod mycket av fadderutbildningar inför vårterminen när vi inte pluggade eller stod i baren på Kårhuset.

Samma termin blev jag vald till utbildningsbevakare för mitt program i Serumsektionen. Ett superviktigt uppdrag som tyvärr inte var så populärt att söka till. Jag satt kvar som utbildningsbevakare ända till verksamhetsårets slut i juni 2014 och lyckades ändra på ett par småsaker under tiden. Men i juni hade jag tagit på mig andra uppgifter. Jag fick på något konstigt sätt mod att söka till ordförande i denna förening med fler än 600 medlemmar. Och jag vann.

Så nu 20 år och på min tredje termin på Universitetet är jag ordförande för Serumsektionen och dessutom Gruppchef för en grupp faddrar tillsammans med min då bästa vän Shewa. Hon slutade dock strax på universitetet och hennes roll som informationsansvarig i styrelsen tog jag på mig.

Det verksamhetsåret deltog jag i introduktionen en gång till och fick också upp ögonen för kommunikation och ledarskap i min roll. Jag såg nämligen ett behov av att locka fler engagerade till att söka ansvarsposter inom föreningen och den bästa kanalen var introduktionen. Så självklart ska man som engagerad uppmuntras att delta i introduktionen och berätta om sitt uppdrag.

En av de läskigaste saker jag gjort hände i april det året. Jag ställde upp i valet till ordförande i Örebro Studentkår för verksamhetsåret 2015/2016. Det innebar att driva en kampanj med intervjuer, sektionsbesök, brandtal och hearing. På valdagen var vi i Rådhuset på Stortorget i Örebro. Här fick vi hålla ett sista tal var för att övertyga Studentkårens Fullmäktige att rösta. Jag vann tyvärr inte det förtroendet (några röster fick jag) utan det var min vän Pooyan som fick äran, vilket han sedan gjorde med bravur.

På tal om Fullmäktige

Örebro Studentkår fungerar lite som Sverige. Hela föreningen består av ca 4000 studenter och leds av en ”regering” (Kårstyrelsen) som består av en representant ur varje sektions styrelse, samt tre heltidsarvoderade; ordförande, vice ordförande med studiesocialt ansvar och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar. Kårstyrelsen är ÖS(Örebro Studentkårs) högsta verkställande organ. Men de som beslutar är ”riksdagen”: Fullmäktige. 41 ledamöter valda av sina respektive sektioner att göra just detta. Antal ledamöter väljs utifrån hur stor sektionen är men också hur stor anslutningsgrad de har på sina studenter (hur många av studenterna på programmen sektionen innefattar som är kårmedlemmar).

Fullmäktige har totalt 4 möten per år där de ska bestämma exakt allt inom ÖS. Jag var med som ledamot för första gången första mötet VT 15, alltså samma år som jag var ordförande för Serum och samma år som jag sökte till ordförande för ÖS (då fick jag såklart inte vara med och rösta). Sedan var jag med i Fullmäktige i två år till men då som representant för en annan sektion: Corax.

Hösten 2015 bytte jag nämligen helt spår. Mitt uppdrag som ordförande i Serum var slut och jag hade hittat min passion för kommunikation. Jag började studera Retorik och kommunikativt ledarskap och samtidigt tog jag min första ansvarsroll på Kårhuset som Kaféansvarig. Då var Kafégruppen ett litet gäng hårt arbetande ideella som drev kaféverksamheten helt själva, helt utan betalt. Vi lyckades lyfta verksamheten från minus till plus och det är tack vare oss, och speciellt en viss Sandra och en viss Jonna som dagens Kaféansvariga får en liten summa betalt för sitt slit.

I November 2015 blev jag headhuntad för första gången. Hovmästarna på Örebro Kårhus ville att jag skulle söka tjänsten som vice hovmästare när den blev ledig. Och hovmästare blev jag. Det är det absolut roligaste och mest givande uppdrag jag någonsin haft och kunde jag välja skulle jag göra det på heltid. Här blev jag chef för alla Kårhusets sittningar och evenemang med allt vad det innebar: kundmöten, ekonomi, planering, teknik, service, dukning, rekrytering och arbetsledning. Jag lärde mig massor om alkohollagen och om restaurangfolk. Det enda jag inte hade ansvar för var att laga själva maten, vilket såklart är det viktigaste. Det var våran fantastiska kock Viktors uppdrag.

Jag blev kvar som hovmästare i tre år och när mina studier började leda mot sitt slut ansökte jag om att bli ledamot i bolagsstyrelsen. Där fick jag ansvar för verksamheten och kommunikationen men det är mycket som ska till där, framförallt vad gäller lagar och regler. Jag slutade som styrelseledamot i februari i år (2019) vilket sammanlagt gör mig engagerad i 5,5 år i Örebro Studentkår.

Under dessa år har jag också hunnit vara fadder för en sektion till, sökt till vice ordförande i ÖS och hållit i Kårhusets absolut största sittning någonsin med 372 sittande gäster, livestream, trerätters och punsch. (Spex-SM 2017) Jag har lärt mig om stadgar, yrkanden och äskanden, jag har lärt mig byta ölfat, bartendra och DJ:a, och jag har framför allt träffat så många fantastiska människor och lärt mig så mycket om dem och om mig själv.

Jag hade aldrig träffat min sambo om det inte var för mitt engagemang, och jag har hittat min passion för kommunikation och fått två jobb på grund av mitt engagemang. Det är verkligen det bästa man kan göra med sin studietid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: